Op acht verschillende locaties in de historische binnenstad van Harderwijk zijn de afgelopen week bijzondere bronzen beelden geplaatst. De beelden zijn gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink uit Ezinge, in opdracht van Stadsmuseum Harderwijk. De sculpturen sluiten aan bij Pension Harderwijk.
Kamers vol verhalen!, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis in het museum. De overige vier van de in totaal twaalf beelden worden deze zomer neergezet. Vanwege de coronamaatregelen is een feestelijke onthulling van de beelden momenteel helaas niet mogelijk. Stadsmuseum Harderwijk hoopt dat daar later dit jaar alsnog gelegenheid voor is.

In Pension Harderwijk verblijven gasten die elk een bijzondere periode uit de stadsgeschiedenis representeren. Door hun ogen kijkt de museumbezoeker naar het kleurrijke verleden van Harderwijk. De verhalen die ín het museum worden verteld, worden doorgetrokken in de stad. Bij elk personage hoort een bronzen beeld, dat staat op díe plek in de oude binnenstad waar de geschiedenis zich daadwerkelijk heeft voltrokken. Zo word je als museumbezoeker uitgenodigd om de stad te gaan verkennen en andersom wordt de bezoeker of inwoner van de stad uitgenodigd om het museum binnen te stappen om de verhalen achter de beelden te ontdekken.

Elk beeld geeft betekenis aan de plek waar het staat en de plek geeft betekenis aan het beeld. Die verbondenheid is kenmerkend voor Natasja Benninks werk voor de openbare ruimte. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis van de locaties waar haar beelden komen te staan en ze heeft de gemeenschap betrokken in het ontwerpproces. Dat heeft geresulteerd in beelden die niet alleen het verleden van de stad tastbaar maken, maar die ook een ode zijn aan het Harderwijk van nu.
Monumenten om te koesteren.

Beelden Natasja Bennink

 

Beelden Natasja Bennink

Beelden Natasja Bennink

Beelden Natasja Bennink