Iedere week schrijft Stichting Mien Westerkwartier in een artikel, onder de titel ‘‘Ik Proat Plat” over de geschiedenis van één van de dorpen in het Westerkwartier. De verhalen worden geschreven in het Westerkwartiers en Stichting Mien Westerkwartier wil ze gaan bundelen in een boekje.
Daar willen we graag iets aan toevoegen, namelijk een aantal odes aan uw favoriete plek in de gemeente Westerkwartier. Vandaar bij deze aan u het verzoek om in ‘Meertmoand-Streektoalmoand’ eens rustig, gewapend met pen en papier, achter de tafel te gaan zitten en uw creativiteit de vrije loop te laten.
Het is de bedoeling dat u een kort gedicht van maximaal 16 regels schrijft, natuurlijk bij voorkeur in het Westerkwartiers. Mocht het u niet lukken om ‘ien streektoal te schrieven’ dan bieden we ‘Dichtsteun’. Mensen met ervaring in dichten in het Westerkwartiers helpen u met de vorm en de vertaling.
De vorm van het gedicht is vrij, maar we zouden het leuk vinden om dichtvormen als het sonnet, de haiku en de limerick te ontvangen. Stuur uw inzending voor ’31 meert’ naar info@mienwesterkwartier.nl, eventueel met een verzoek om contact op te nemen voor ‘Dichtsteun’. De mooiste odes worden opgenomen in het boekje en de rest vindt gegarandeerd een plek op de website www.mienwesterkwartier.nl.
Ter inspiratie hieronder een sonnet, die op ons verzoek is geschreven door cultuurwethouder Hielke Westra over zijn woonplaats.

ZUDEMOA’S LAND – Hielke Westra
Joaren leden nog Zudemoa’s land.
Ienmiddels verworden tot nije natuur.
Stilte of t gekwedel van vogels op t vroege uur.
Graslaand of natuur, we zetten t noar eigen hand.

Aan n doodlopend padje veur elk n moment van rust.
Op slippers of stevels, voak even met e hond.
Favoriet plakje van Kor Dijkstra woar hij n sjekkje verslond.
De tied stijt er stil, veur elk even onbewust.

Een fort leek et, stoer, stoems en onneemboar.
Mor ien n brudsege nacht kregen vlammen heur te pakken.
Zinloze vernieling, zinloos geboar.

De Phoenix herrees en liet heur de knijen niet knakken.
Ien Cortenstoal kwam ze terug, nou as een groot geboar.
Al joaren genieten we der weer van wolken, wotter en takken.