Streek: Het Westerkwartier

Het Westerkwartier

Het Westerkwartier is een coulissen- en dijkenlandschap in de provincie Groningen, dat wordt ingeklemd tussen de Stad Groningen, het Lauwersmeergebied en de provincies Drenthe en Friesland. Wierden, sloten, graslanden en kronkelende wegen geven afwisseling in het weidse landschap. Het was tot 1798 een van de ‘kwartieren’ (districten) waarin de Groningse Ommelanden bestuurlijk waren verdeeld en bleef sindsdien als streek bekend. Sinds 2019 valt de streek vrijwel samen met de gelijknamige gemeente.

Het Westerkwartier bestaat uit drie streken: Vredewold, Langewold en Middag-Humsterland. Vredewold is het zuidelijk deel en beslaat grofweg de oude gemeenten Leek en Marum. Langewold valt grotendeels samen met de oude gemeente Grootegast en strekt zich uit van Opende tot Zuidhorn. Het Middag-Humsterland, in het noorden van het Westerkwartier, is het oudste cultuurlandschap van Nederland en zelfs van Noordwest Europa. Tot omstreeks 1100 n.Chr. had het zeewater vrij spel tot aan Marum. Rond 800 n.Chr. was het zelfs een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. Het land is over een lange periode van de zee gewonnen door onder meer wierdenbewoners, monniken van het klooster Aduard, de familie Teenstra (Ruigezand) en tegenwoordig de waterschappen. De oude eilanden Middag en Humsterland zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Behalve cultuur is het Westerkwartier ook rijk aan goede horeca, mooie fiets- en wandelroutes en een grote variëteit aan  overnachtingsmogelijkheden. Op www.westerkwartier.groningen.nl vindt u een uitgebreid overzicht van toeristische-recreatieve mogelijkheden die deze mooie streek biedt.  

Landschap Westerkwartier