Legolaan 1-c
Grootegast
www.victorymuseum.nl
info@victorymuseum.nl
06–51370717

De bezetting begon op 10 mei 1940, toen (Nazi-)Duitsland Nederland binnen viel. Zware tijden braken aan voor vele Nederlanders. Na de landingen in Normandië, in juni 1944 stormden de geallieerden op met de uiteindelijke bevrijding van Zuid-Nederland na “operation Market Garden”. Voor Noord-Nederland braken nog slechtere tijden aan, waar de “hongerwinter” van 1944 ook deel van uitmaakte.

Pas in 1945 kon met het verslaan van de Duitsers in de Ardennen een begin worden gemaakt aan de verdere bevrijding van Nederland. De Amerikaanse en Britse legers stootten direct door richting Berlijn om de oorlog te beëindigen, en een aantal Canadese eenheden kregen de taak Noord-Nederland te bevrijden.

De Duitse bezetter sloeg, met de Canadezen op de hielen, op de vlucht naar het noorden. Groningen stad werd als een last-stand door een relatief grote groep Duitsers als fort gebruikt alwaar de laatste grote slag zou plaatsvinden.

Het museum vertoont van zowel Canadese-, Duitse- als verzetszijde objecten die met deze tijd te maken hebben. Ook worden in diorama’s andere scenes uit de oorlog tentoongesteld zoals een Brits vliegveld compleet met vliegtuig en een Afrika-scene.